Privire în trecutul fascinant al licitațiilor - Licitatii publice - www.BidZone.ro

Licitații după lumânare: o privire în trecutul fascinant al licitațiilor

 

Licitațiile reprezintă o modalitate eficientă de a cumpăra și vinde bunuri și servicii, dar știai că între secolele al XV-lea și al XVIII-lea exista o variantă intrigantă a licitațiilor clasice?

Aceasta era cunoscută sub numele de licitație după lumânare sau licitație cu ajutorul unei lumânări. În acest articol, vom explora această metodă fascinantă de desfășurare a licitațiilor și vom descoperi câteva elemente interesante despre modul în care acestea erau organizate.

 

Originea și popularitatea licitațiilor după lumânare

În Anglia în secolul al XVII-lea, licitațiile după lumânare erau menționate în documentele Camerei Lorzilor încă din anul 1641. Această metodă a câștigat rapid popularitate, până la punctul în care John Milton însuși recomanda vânzarea prin intermediul unei lungimi de lumânare că fiind cea mai potrivită modalitate pentru obținerea valorii reale a bunurilor. Aceasta metoda de vânzare se utiliza și în licitațiile pentru nave și blănuri. În Franța se utilizau în special pentru disputele legate de moștenire (înregistrările datează cel puțin din anul 1368).

Gian Vincènzo Pinelli sursa - wikipedia
Gian Vincènzo Pinelli sursa – wikipedia

Un caz celebru de utilizare a licitațiilor după lumânare este și povestea destul de tragică a vânzării moștenirii lui Gian Vincenzo Pinelli (1535–1601), un savant din Padova, colecționar pasionat și mentor al lui Galileo Galilei. Pineli avea o colecție vastă de articole de interes stințific pentru acea vreme cum ar fi monede, fosile, minerale, portrete istorice, instrumente astronomice și hărți. Biblioteca sa era formată din peste 700 de manuscrise, printre care se regăseau și rarități cum a fi fragmente ilustrate din Homer din secolul al IV-lea și un Dante cu miniaturi din 1355.

După moartea sa, moștenirea a fost trimisă la moștenitorul său din Napoli cu ajutorul a trei nave, una dintre ele fiind prădată de pirați. În 1608, moștenirea a fost scoasă la licitație în numele văduvei moștenitorului lui Pinelli, în cadrul unei licitații cu lumânări, așa cum se obișnuia în acele vremuri.

Vânzarea bibliotecii lui Pinelli nu s-a desfășurat conform planului inițial din următorul motiv: văduva, nemulțumită de prețul obținut la licitație, a refuzat să predea o parte din cărți după finalizarea procesului de licitație.

Cumpărătorul, un avocat care acționa în numele cardinalului Federico Boromeo, fondatorul celebrei Biblioteci Ambrosiana din Milano, căuta biblioteca lui Pinelli de mai mulți ani. De teama unei întârzieri suplimentare cauzate de o bătălie juridică îndelungată, cumpărătorul a acceptat o nouă ofertă mai puțin favorabilă și, în cele din urmă, a expediat cărțile la Milano.

Desfășurarea unei licitații după lumânare

Într-o licitație după lumânare, sfârșitul acesteia era semnalat prin stingerea flăcării unei lumânări. Acest aspect adăugat misterului procesului le oferea tuturor participanților incertitudine referitoare la momentului exact al finalizării. În plus faptul că nimeni nu puteau prevedea când se va stinge exact lumânarea făcea ca ultima ofertă să fie imprevizibilă și putea schimba drastic rezultatele finale.

Un aspect fascinant al licitațiilor după lumânare este legat de strategiile și tehnicile folosite de către ofertanți. Observarea fitilului lumânării putea fi un indiciu important în determinarea momentului oportun pentru a face oferta finală. Un ofertant atent putea observa că uneori lumânarea pâlpâia mai puternic iar apoi fitilul ardea puternic în ultimele clipe ale vieții sale, iar când flacăra creștea subit, acesta își striga oferta sa câștigătoare  exact în acel moment. Acest truc subtil le permitea să obțină prețurile cele mai bune pentru bunurile pe care și le doreau.

 

Licitație după lumânare din 1956 sursa www.aldermastonhistory.uk

Datorită faptului că existau mai multe aspecte problematice în ceea ce însemnau licitațiile cu lumânări, acest tip de licitații au fost utilizate pentru o perioadă relativ scurtă de timp, iar apoi au fost înlocuite de licitații al căror sfârșit era anunțat de persoana desemnată prin trei lovituri de ciocan. Printre cele mai importante probleme cu care se confruntau majoritatea licitațiilor după lumânare de la acea vreme erau următoarele:

–              În perioada de început în care ardea lumânarea, participanții nu se îngrămădeau să depună oferte, aceștia amânând momentul strigării ofertei până în momentele de final când lumânarea dădea semne că se va stinge. Această practică are și o denumire în zilele noastre „sniping”. Rezultatul acestei practici era faptul că moștenirile nu au fost vândute aproape niciodată la valoare lor reală.

–              Uneori apăreau încercări ale participanților sau aparținătorilor de a manipula timpul de încheiere al licitației, o metodă favorită fiind acea de a strănuta sau de a tuși puternic în mod „accidental” în direcția lumânării cu scopul de a o stinge.

–              Un alt aspect problematic era acela că de multe ori, posesorul articolelor licitate nu era mulțumit de rezultatul obținut, astfel că refuza să recunoască licitația că find valabilă.

–              Cel mai frecvent incovenient era acela că la finalizarea licitației, era foarte dificil de stabilit cu certitudine cine a fost câștigătorul licitației. În ultimele secunde participanții se îngrămădeau cu oferte, considerând că cei ce strigau mai tare au șanse mai mari să le fie înregistrată oferta. Astfel se lăsa cu dispute aprinse, de multe ori necesitând anularea rezultatului licitației.

Licitațiile „după lumânare” in zilele noastre

În zilele noastre nu mai sunt utilizate licitațiile după lumânare, însă acel principiu al incertitudinii momentului încheierii licitației a fost utilizat în modul de desfășurare al licitațiilor pentru articole aparținând uneia din cele mai moderne tehnologii și anume cryptomonedele. Timpul de terminare al licitiei este încredințat unui computer care cu ajutorul unui generator de numere aleatorii păstrează incertitudinea momentului de final al licitației. Astfel, acel efect de „sniping” nu mai este o problemă deoarece ofertanții se grăbesc să liciteze puternic încă de la început. De asemenea nici participanții nu mai pot tușii în lumânare și deoarece licitațiile sunt organizate online, câștigătorul este clar.

 

În concluzie, licitațiile după lumânare au fost un aspect fascinant și captivant al trecutului, iar evoluția tehnologiei ne-a adus într-o nouă eră a licitațiilor online. Astăzi, putem participa la licitații din confortul propriei case prin intermediul platformelor inovative precum www.bidzone.ro .

Acest site de licitații online din România oferă oportunitatea oricui de a vinde sau cumpăra bunuri și servicii în regim de licitație. Un aspect important este că acest site aplică taxe inexistente sau foarte mici, care sunt plătite doar în cazul în care licitația se încheie cu un câștigător. De asemenea există și o secțiune cu anunțuri cu pret fix unde pot fi adăugate anunțuri  în mod gratuit.

Astfel, www.bidzone.ro devine o opțiune convenabilă și accesibilă pentru toți românii care doresc să profite de avantajele unei platforme moderne de licitații online.

 

 

Shopping Cart